menu

Mam przyjemność zaprosić Państwa w niezwykłą kulinarną podróż

w towarzystwie Mariusza Bizuba – Szefa Kuchni restauracji Zakopiańskiej.

Zakopiańska z powodzeniem łączy tradycyjną kuchnię regionalną

z nowoczesnymi trendami kulinarnymi, tzw. modern cuisine.

Nasze menu jest proste i bezpretensjonalne, ale na najwyższym poziomie.

Chcemy, żeby Zakopiańska była dla Was schroniskiem,

w którym poczujecie naszą pasję i miłość do gór.

Zapraszam do wspólnego odkrywania na nowo regionalnych, tradycyjnych produktów

i poznawania kulinarnego dziedzictwa regionu.

Tomasz Gut & zespół Zakopiańskiej.

Wszystkie nasze dania przygotowywane są na bieżąco,

ze świeżych produktów, dlatego czas oczekiwania może wynosić 35 minut –

– dziękujemy za wyrozumiałość.

Niektóre dania zawierają alergeny – o uczuleniach prosimy poinformować obsługę.

Karta z alergenami jest dostępna na życzenie.

 

Przystawki zimne

COLD APPETIZERS

Oscypek

18 PLN

sos borówkowy, zielone jabłko, czips z oscypka

LOCAL SHEEP CHEESE (OSCYPEK), BLUEBERRY SAUCE, GREEN APPLE, CHEESE CRISP

Łopatka jagnięca

26 PLN

sos jagnięcy, kruszonka z moreli, fasola z boczkiem i śliwką

LAMB SHOULDER, GRAVY, APRICOT CRUMBLE

Mus z pstrąga

22 PLN

suszony łosoś, prażony sezam, kalafior, salsa verde

TROUT MOUSSE, DRIED SALMON, SESAME, CAULIFLOWER, SALSA VERDE

Tatar wołowy

42 PLN

sos z czosnku konfit, żółtko, marynowane kurki, tapioka grzybowa

STEAK TARTARE,GARLIC SAUCE, EGG YOLK, CHANTERELLE MUSHROOMS, MUSHROOM TAPIOKA

Kozi ser w ziołowej panierce

23 PLN

burak piklowany, emulsja z pomarańczy, podgrzybek z fenkułem w occie balsamicznym

GOAT CHEESE IN HERBAL BREADRUMPS, PICKLED BEETROOT, MUSHROOMS, FENNEL, ORANGE EMULSION

Zupy

Soups

Kwaśnica na baraninie

19 PLN

ziemniaki
SOURKRAUT SOUP WITH LOCAL MUTTON & BOILED POTATOES

Krem z pieczonej papryki i pomidorów

18 PLN

smażona ciecierzyca z sezamem, kolendra

CREAM OF BAKED BELL PEPPERS & TOMATOES SOUP, FRIED CHICKPEAS WITH SESAME, CORIANDER

Flaki wołowe

20 PLN

chleb z ziarnami, ser bursztyn

BEEF TRIPE, HARD LOCAL CHEESE (BURSZTYN), BREAD

Krem chrzanowy

18 PLN

pierożki pieczone z grzybami i kapustą, gruszka

CREAM OF HORSERADISH SOUP, BAKED MUSHROOM & CABBAGE DUMPLINGS

Dania główne: mięso

mains/meat

Gicz jagnięca

56 PLN

pieczona papryka, ciecierzyca z dynią, puree z dyni

LAMB SHANK, ROAST BELL PEPPER, CHICKPEAS & PUMPKIN, PUMPKIN PUREE

Stek z polskiej wołowiny

80 PLN

borowik w śmietanie z zielonym pieprzem, pieczone ziemniaki, brukselka smażona na smalcu jagnięcym

POLISH BEEF TENDERLOINSTEAK, POTATOE CRISPS, GREEN BEANS, DEMI GLACE

Polędwiczka wieprzowa

42 PLN

kurki w śmietanie, spaghetti, boczek

PORK LOIN, CHANTERELLE MUSHROOMS WITH SOUR CREAM, SPAGHETTI, BACON

Golonka wieprzowa

43 PLN

puree z topinamburu, kapusta z grzybami, piklowana gorczyca

PORK KNUCKLE, JERUSALEM ARTICHOKES, CABBAGE & MUSHROOMS, PICKLED MUSTARD SEEDS

Pierś z kaczki

49 PLN

risotto z dynią, smażona skorzonera, demi glace

DUCK BREAST, PUMPKIN RISOTTO, FRIED SKORZONERA, DEMI GLACE

Burger z pieczoną gęsią

38 PLN

czerwona kapusta, karmelizowana marchew, kolendra, hummus

BAKED GOOSE BURGER, RED CABBAGE, CARAMELISED CARROT, CORIANDER, HUMMUS

Dania główne: Ryby

mains/fish

Pstrąg smażony

46 PLN

emulsja z wędzonego jabłka, kalarepa, smażony jarmuż

BAKED TROUT, SMOKED APPLE EMULSION,

Dania mączne

flour

Pierogi z bryndzą

30 PLN

sos grzybowy, kwaśna śmietana, suszony pomidor, orzech laskowy

PIEROGIES WITH SOFT LOCAL CHEESE (BRYNDZA), MUSHROOM SAUCE, SOUR CREAM, DRIED TOMATOES, HAZELNUT

Sałaty

salads

Pierś z kaczki smażona

34 PLN

sałaty, owoce, konfitura jabłkowa

FRIED DUCK BREAST, MIXED SALADSA, FRUIT, APPLE JAM

Kalarepa,

30 PLN

sałaty, jabłko, orzech włoski, kapary, granat, ser gouda

KOHLRABI, MIXED SALADS, APPLE, WALNUT, CAPERS, GRENADE, HARD CHEESE

Suszona ligawa wołowa

32 PLN

sałaty, krem cebulowy, por, kurki, marynowana dynia

DRIED BEEF SILVERSIDE, MIXED SALADS, ONION CREAM, LLEK, CHANTERELLE MUSHROOM, PICKLED PUMPKIN

Dania wegańskie

vege

Tarta z pieczonego selera

32 PLN

krem z fasoli, smażone warzywa, kurki, orzech włoski

BAKED CELERY TART, BEAN CREAM, FRIED VEGETABLES, CHANTERELLE MUSHROOMS, WALNUT

Risotto z grzybami

30 PLN

dynia, drożdże

RISOTTO WITH MUSHROOMS, PUMPKIN, YEAST

Gołąbek z pęczakiem i warzywami

32 PLN

risotto z grzybami, sos buraczany, pieczona dynia, por, czarnuszka

CABBAGE STUFFED WITH PEARL BARLEY & VEGETABLES, MUSHROOM RISOTTO BEET SAUCE, BAKED PUMPKIN, LEEK

Orecchiette

32 PLN

grzyby, kapusta, drożdże, papryka

ORECCHIETTE, MUSHROOMS, CABBAGE, BELL PEPPER, YEAST FLAKES

.

Dodatki/SIDES

Ziemniak smażony z ziołami

10 PLN

BAKED POTATOES WITH ROSEMARY

Puree ziemniaczane

10 PLN

MASHED POTATOES

Sałaty z winegretem gruszkowo – borówkowym

12 PLN

MIXED SALADS, PEAR & BLUEBERRY VINAIGRETTE

Frytki domowe

12 PLN

HOMEMADE POTATO CHIPS

Desery

DESSERTS

Beza, krem śmietanowy, owoce

20 PLN

MERINGUE, FRESH CREAM, FRUIT

Sernik dyniowy

19 PLN

lody, słony karmel, sos z borówek

PUMPKIN CHEESECAKE, ICE CREAM, SALTED CARAMEL, BLUEBERRY SAUCE

Gruszka pieczona

18 PLN

kruche ciastko, żel owocowy, krem cynamonowy

BAKED PEAR, SHORTCAKE, FRUIT GELLY, CINNAMON CREAM

Dla naszych małych Gości

kids menu

Zupy/SOUPS

Rosołek

10 PLN

z kluskami i marchewką

CLEAR CHICKEN SOUP WITH CARROT AND DUMPLINGS

Pomidorowa

10 PLN

z kluseczkami

CREAM OF TOMATO SOUP WITH DUMPLINGS

DANIA GŁÓWNE/MAINS

Tagliatelle z sosem bolognese

20 PLN

TAGLIATELLE ALLA BOLOGNESE

Sznycel wieprzowy

20 PLN

frytki, gotowane warzywa sezonowe

PORK SCHNITZEL, MASHED FRIES, BOILED VEGETABLES

 

za pięknie zjedzony obiadek – niespodzianka od szefa kuchni :)

for a perfectly eaten dinner  – a surprise from the chef :)

 

DESERy/DESSERTs

Lody waniliowe

12 PLN

z owocami i bitą śmietaną

vanilla ice cream, whipped cream & fruit

Racuchy jabłkowe

16 PLN

owoce, krem śmietanowy

APPLE PANCAKE, FRUIT & CREAM

 

 

*

SERWIS KELNERSKI NIE JEST DOLICZANY DO RACHUNKU

SERVICE IS NOT INCLUDED