menu

    Mam przyjemność zaprosić Państwa w niezwykłą kulinarną podróż
w towarzystwie Mariusza Bizuba – Szefa Kuchni restauracji Zakopiańskiej.
Zakopiańska z powodzeniem łączy tradycyjną kuchnię regionalną z nowoczesnymi
trendami kulinarnymi tzw. modern cuisine.
Nasze menu jest proste i bezpretensjonalne, ale na najwyższym poziomie.
Chcemy, aby restauracja była dla Was schroniskiem, w którym poczujecie naszą pasję
i miłość do gór.

Zapraszam do wspólnego odkrywania na nowo regionalnych, tradycyjnych
produktów i poznawania kulinarnego dziedzictwa regionu.

Tomasz Gut & zespół Zakopiańskiej.

Wszystkie nasze dania przygotowywane są na bieżąco, ze świeżych produktów, dlatego czas oczekiwania może wynosić 35 minut
– dziękujemy za wyrozumiałość

Niektóre dania zawierają alergeny – o uczuleniach prosimy poinformować obsługę.
Karta z alergenami znajduje się u Szefa Kuchni.
Na życzenie Gościa możemy przygotować niektóre danie w wersji bezglutenowej.

 

JUŻ WKRÓTCE NOWE MENU

POD KONIEC WRZEŚNIA POJAWIĄ SIĘ SMAKI JESIENI

 

 

 

Przystawka/STARTER

 

WĄTRÓBKA CIELĘCA, ….. 25 PLN

konfitura z czerwonej cebuli, smażony kalafior, emulsja z czarnej porzeczki, grzanka

Calfliver, red onion jam, friedcauliflower, blackcurrant emulsion, toast

 

Sałata/SALAD

 

SAŁATA GRECKA Z BUNDZEM I GRZANKĄ ….. 32 PLN

Greek salad with local softcheese & toast

 

Zupa/SOUP

 

KWAŚNICA NA BARANINIE Z ZIEMNIAKAMI ….. 18 PLN

Sourkraut soup with local muton and boiled potatoes

 

DANIE GŁÓWNE/MAINS

 

SZNYCEL Z GÓRKI CIELĘCEJ, ….. 48 PLN

puree ziemniaczane, fasolka szparagowa, tarte jajko

Vealschnitzel, mashed potatoes, green beans, grated egg

 

Przystawki zimne

COLD APPETIZERS

Tatar wołowy,

40 PLN

pieczarka, majonez grzybowy, gorczyca, czips z boczku

Steak tartare, champignon, mushroom mayonnaise, beacon crisp

 

Tatar z pstrąga górskiego

35 PLN

koper włoski z rabarbarem, mus cytrynowy z chrzanem, czips chlebowy

trout mountaintartare, fennel, rhubarb, lemon&horseradish mousse, bread crisp

 

Przystawki ciepłe

HOT APPETIZERS

OSCYPEK GRILLOWANY,

16 PLN

rabarbar z malinami, gruszka marynowana w soku pomarańczowym

Grilled local sheep cheese (oscypek), rhubarb with raspberries, pear marinated in orange juice

Moskol,

21 PLN

pasta z bryndzy, burak kiszony, pstrąg wędzony, żółtko, boczek

Moskol (traditional potato and flour pancake) bryndza (sheep’s cheese)  paste, pickled beetroot, smoked trout, egg yolk, bacon

Wątróbka cielęca,

25 PLN

konfitura z czerwonej cebuli, smażony kalafior, emulsja z czarnej porzeczki, grzanka

calf liver, red onion jam, fried cauliflower, black currant emulsion, toast

Zupy

Soups

Chłodnik z buraka,

19 PLN

mus z koziego sera, rabarbar

cold borscht, goat cheese mousse, rhubarb

KWAŚNICA NA BARANINIE

18 PLN

z ziemniakami

Sourkraut soup with local muton and boiled potatoes

ROSÓŁ Z KACZKI,

18 PLN

makaron ryżowy, grzyby mun, fasolka szparagowa, kolendra

clear duck soup, mun mushroom, green beans, coriander

Krem z kalafiora

18 PLN

pieczarki, grzanki, oliwa truflowa

truflowacream of cauliflower soup, champignons, croutons, truffle olive

Dania główne: mięso

main/meat

STEK Z POLSKIEJ POLĘDWICY WOŁOWEJ,

78 PLN

młody ziemniak, smażona fasolka szparagowa, demi glace

steak of polish beef tenderloin, potatoes, fried green beans, demi glace

GICZ z podhalańskiej jagnięciny,

52 PLN

długo pieczona, puree ziemniaczane, młoda kapusta zasmażana

roast lamb shank, mashed potatoes, young cabbage fried

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA SMAŻONA,

42 PLN

kopytka szpinakowe, sos z maślanki, pomidory, pestki dyni, oliwa koperkowa

sauteed pork fillet, spinach dumplings, buttermilk sauce, tomatoes, pumpkin seeds, dill olive

 

Szaszłyk z podudzia kurczaka

43 PLN

pieczona papryka nadziewana ryżem jaśminowym i groszkiem, mus jabłkowy

chicken leg shashlik, red pepper stuffed with rice&peas, apple mousse

Sznycel z górki cielęcej,

48 PLN

puree ziemniaczane, fasolka szparagowa, tarte jajko

veal schnitzel, mashed potatoes, green beans, grated egg

 

Dania główne: Ryby

main/fish

filet z górskiego pstrąga smażony,

42 PLN

risotto z fasolą i peperoncino, kolendra, kalarepa, sos limonkowy

fried wild trout fillet, bean&peperoncino risotto, coriander, kohlrabi, lime sauce

Polędwica z dorsza, pieczona w pergaminie

50 PLN

pieczona w pergaminie, młody ziemniak, młode warzywa, sos maślany

roasted cod skrei, tomatoes, vegetables, butter sauce

Dorada pieczona

48 PLN

frytki z batata, salsa pomidorowo – paprykowa, jogurt, kolendra

roasted dorada, sweet potato fries, tomato&pepper salsa, yoghurt, coriander

 

 

Sałaty

salads

KACZKA MARYNOWANA

32 PLN

w cytrusach, pieczony burak, sałaty, owoce, winegret cytrynowy

fried duck breast marinated with lemon, roasted beetrot,

mixed salads, herbs, lemon vinaigrette

pierś z kurczaka w sezamie,

30 PLN

sałaty, fasolka szparagowa, jajko gotowane, winegret z anchois i bazylią

chicken breast in sesame, mixed salads,  boiled egg, green beans, vinaigrette with anchovies and basil

 

Sałata grecka

30 PLN

z bundzem i grzanką

greek salad with local soft sheep cheese&toast

Dania mączne

flour

pierogi z górskim pstrągiem,

30 PLN

pieczona marchew, groszek, sos chrzanowy, oliwa z lubczyku

pierogies with smoked trout, roasted carrot, beans, horseradish sauce, lovage oil

Pierogi z bryndzą,

30 PLN

orzech ziemny, suszony pomidor, pesto bazyliowe, kwaśna śmietana

pierogies with bryndza (soft local sheep cheese), dried tomatoes, peanuts,

basil pesto, sour cream

Spaghetti

28 PLN

z sosem z polskiej jagnięciny

Spaghetti with regional lamb sauce

Pappardelle ze smażoną wołowiną

32 PLN

warzywa, grzyby mun

pasta with fried beef, vegetables, mun mushrooms

Dania wegańskie

vege

Przystawka/STARTER

Grillowane tofu,

32 PLN

pomidory, hummus, kukurydza

grilled tofu, tomatoes, hummus, corn

Danie główne/MAIN

Tatar z buraka,

30 PLN

fasolka szparagowa, kalarepa, pestki dyni, czatnej z rabarbaru

beetrot tartare, green beans, kohlrabi, pumpkin seeds, rhubarb chutney

makaron orecchiette,

32 PLN

grillowane warzywa, karczochy, curry, szczypior, imbir, limonka, orzech ziemny

orecchiette pasta, artichoke, grilled vegetables, peanut, curry, chive, ginger, lime

DESER/DESSERT

Panna cotta kokosowa

19 PLN

mus z mango, amarantus, czips z ananasa

coconut panna cotta, mango mousse, amaranth, pineapple crisp

 

 

Desery

DESSERTS

Beza z owocami,

16 PLN

owoce, krem śmietanowy, porzeczki w syropie miętowym

meringue, fresh cream, currants in mint sauce

Mrożona szarlotka,

19 PLN

mus z mango, emulsja z jabłka i rozmarynu, czips z jabłka

frozen apple pie, apple&rosemary emulsion, apple crisp

lody z białej czekolady

18 PLN

rabarbar z maliną, czips z ananasa

white chocolate ice cream, rhubarb, raspberry, pineapple crisp

 

 

Dla naszych małych Gości

kids menu

Zupy/SOUPS

Rosołek

10 PLN

rosołek z kluseczkami i marchewką

clear chicken soup with carrot and dumplings

Pomidorowa

10 PLN

z kluseczkami

Cream of tomato soup with dumplings

Dania główne/MAINs

Szaszłyk drobiowy,

20 PLN

pieczony batat, kukurydza

poultry shashlik, roasted sweet potato, corn

Delikatne pulpeciki wieprzowe,

20 PLN

sos ze świeżych pomidorów, puree ziemniaczane, brokuły

pork meatballs in fresh tomato sauce, mashed potatoes, broccoli

 

za pięknie zjedzony obiadek – niespodzianka od szefa kuchni :)

for a perfectly eaten dinner  – a surprise from the chef :)

 

DESERy/DESSERTs

Lody waniliowe

12 PLN

z owocami i bitą śmietaną

vanilla ice cream, whipped cream & fruit

Naleśnik z serem, owocami i bitą śmietaną

14 PLN

malinami i konfiturą z jabłka

pancake, cheese, fruit & whipped cream