menu

    Mam przyjemność zaprosić Państwa w niezwykłą kulinarną podróż
w towarzystwie Mariusza Bizuba – Szefa Kuchni restauracji Zakopiańskiej.
Zakopiańska z powodzeniem łączy tradycyjną kuchnię regionalną z nowoczesnymi
trendami kulinarnymi tzw. modern cuisine.
Nasze menu jest proste i bezpretensjonalne, ale na najwyższym poziomie.
Chcemy, aby restauracja była dla Was schroniskiem, w którym poczujecie naszą pasję
i miłość do gór.

Zapraszam do wspólnego odkrywania na nowo regionalnych, tradycyjnych
produktów i poznawania kulinarnego dziedzictwa regionu.

Tomasz Gut & zespół Zakopiańskiej.

Wszystkie nasze dania przygotowywane są na bieżąco, ze świeżych produktów, dlatego czas oczekiwania może wynosić 35 minut
– dziękujemy za wyrozumiałość

Niektóre dania zawierają alergeny – o uczuleniach prosimy poinformować obsługę.
Karta z alergenami znajduje się u Szefa Kuchni.
Na życzenie Gościa możemy przygotować niektóre danie w wersji bezglutenowej.

 

 

 

 

 NOWE MENU

SMAKI JESIENI

 

 

Przystawki zimne

COLD APPETIZERS

Sery regionalne

20 PLN

(bundz, oscypek, bryndza, korboc), konfitura sezonowa

SELECTION OF LOCAL CHEESE

Tatar wołowy

40 PLN

pieczony szpik, rydze, kapary, oliwa z lubczyku

STEAK TARTARE,ROASTED BONE MARROW,

RED PINE MUSHROOMS&CAPERS SAUCE, LOVAGE OIL

Śledź

22 PLN

remolada, grzanka

HERRING, REMOULADE, TOAST

Przystawki ciepłe

HOT APPETIZERS

Smażone rydze

26 PLN

czosnek, pietruszka, grzanka

FRIED RED PINE MUSHROOMS, GARLIC, PARSLEY, TOAST

Kaszanka, marynowany bundz,

24 PLN

jarmuż, kurki, sos z buraka

BLACK SAUSAGE, MARINATED SOFT LOCAL CHEESE,

KALE, CHANTERELLES, BEETROT SAUCE

Grillowany oscypek,

18 PLN

brusznice, gruszka w soku pomarańczowym

GRILLED LOCAL SHEEP CHEESE (OSCYPEK), COWBERRIES,

PEAR MARINATED IN ORANGE JUICE

Pierogi z pstrągiem,

24 PLN

puree z wędzonej dyni,palone masło z szałwią,

kompresowane jabłko

PIEROGIES WITH SMOKED TROUT, SMOKED PUMPKIN PUREE,

COMPRESSED APPLE, SAGE BUTTER

Zupy

Soups

Zupa rydzowa

18 PLN

kasza gryczana, kwaśna śmietana, oliwa z lubczyku

RED PINE MUSHROOM SOUP, BUCKWHEAT GROATS,

SOUR CREAM, LOVAGE OIL

Leczo,

18 PLN

kiełbasa jagnięca, czerwone curry

LETCHO, LAMB SAUSAGE, RED CURRY

Krem z dyni,

16 PLN

palone jabłko, oscypek, grzanki

CREAM OF PUMPKIN SOUP, SMOKED APPLE,

LOCAL CHEESE (OSCYPEK), CROUTONS

Kwaśnica

18 PLN

na baraninie z ziemniakiem

SOURKRAUT SOUP WITH LOCAL MUTON & BOILED POTATOES

Dania główne: mięso

main/meat

Żebro wieprzowe,

42 PLN

piklowany burak, smażona brukselka, sos z buraka z porterem

PORK RIB, PICKLED BEETROT, FRIED SPROUTS, BEETROT & PORTER SAUCE

Kacza pierś,

45 PLN

czerwona kapusta z winogronami, dynia

DUCK FILLET, RED CABBAGE , GRAPES, PUMPKIN

Pieczone udka z kurczaka,

42 PLN

ogórek, śmietana, oliwa koperkowa

ROAST DRUMSTICK, CUCUMBER, SOUR CREAM, DILL OIL

Gicz jagnięcA,

48 PLN

pieczona dynia z marchewką i czarnuszką, smażony jarmuż, jogurt z kolendrą, jagnięcy demi glace

LAMB SHANK, ROAST PUMPKIN&CARROT WITH FENNEL FLOWER SEEDS, FRIED KALE, YOGHURT WITHCORIANDER, LAMB DEMI GLACE

Panierowany ozorek wołowy,

42 PLN

koper włoski, papryka, sos z kaparów, smażone rydze

OX TONGUE BREAD CRUMBED, FENNEL, FRIED RED PINE MUSHROOMS, PEPPER, CAPERS SAUCE

Karczek jagnięcy

54 PLN

borowik, brokuł, biała rzepa, emulsja z marchwi

LAMB NECK, BOLETUS, BROCCOLI, WHITE TURNIP, CARROT EMULSION

Stek z polskiej polędwicy wołowej

76 PLN

masło kasztanowe, kalafior, sałaty z winegretem cytrynowym, demi glace

STEAK OF POLISH BEEF TENDERLOIN, CHESTNUT BUTTER, CAULIFLOWER, SALADS WITH LEMON VINAIGRETTE, DEMI GLACE

Dania główne: Ryby

main/fish

Filet z pstrąga górskiego,

44 PLN

grillowana cukinia, burak piklowany, sos maślany z chrzanem

TROUT FILLET, GRILLED COURGETTE, PICKLED BEETROT, BUTTER&HORSERADISH SAUCE

Polędwica z dorsza, pieczona w pergaminie

46 PLN

szpinak, biała rzepa, salsa verde

ROAST COD, SPINACH, WHITE TURNIP, SALSA

Pieczony pieróg

45 PLN

faszerowany wędzonym pstrągiem i koprem włoskim, cremefraiche, ragout z dyni

CALZONE WITH SMOKED SALMON, FENNEL, CREME FRAICHE, PUMPKIN RAGOUT

 

Sałaty

salads

Kaczka marynowana w cytrusach

32 PLN

burak smażony z sezamem, sałaty, sos śliwkowy, orzech laskowy

FRIED DUCK BREAST MARINATED WITH LEMON, FRIED BEETROT&SESAME, MIXED SALADS, HERBS, PLUM SAUCE, HAZELNUT

Marynowana kalarepa,

28 PLN

zioła, jabłko, gruszka, gorczyca, sos serowy, czips z oscypka

MARINATED KOHLRABI, HERBS, APPLE, PEAR, CHEESE SAUCE, LOCAL CHEESE (OSCYPEK) CRISP

Dania mączne

flour

Zapiekane kopytka dyniowe,

28 PLN

grzyby leśne, śmietana, ser emilgrana

ROAST POTATO&PUMPKIN DUMPLINGS, FOREST MUSHROOMS, SOUR CREAM, HARD CHEESE

Pierogi z bryndzą,

30 PLN

suszony pomidor, orzech laskowy, pesto

PIEROGIES WITH SOFT LOCAL CHEECE (BRYNDZA), DRIED TOMATO, HAZELNUT, PESTO

 

Tagliatelle,

32 PLN

kurki, dynia, śmietana, ser emilgrana

TAGLIATELLE, CHANTERELLES, PUMPKIN, SOUR CREAM, HARD CHEESE

Dania wegańskie

vege

Bulion orientalny

18 PLN

z makaronem ryżowym

VEGETABLE BROTH WITH RICE NOODLES

Burger z buraka

28 PLN

w domowej bułce, konfitura z pietruszki z gorczycą, kalafior, sałaty

BEETROT BURGER IN HOMEMADE BREAD ROLL, CAULIFLOWER, SALADS

Marchewkowa panna cotta,

17 PLN

powidła, karmelizowana marchew z sezamem

CARROT PANNA COTTA, PLUM JAM, FRIED CARROT&SESAME

 

Dodatki/SIDES

 

 

Pieczone ziemniaki

10 PLN

z rozmarynem

ROAST POTATOES WITH ROSEMARY

Puree ziemniaczane

9 PLN

ze smalcem i lubczykiem

MASHED POTATOES WITH LARD&LOVAGE

Risotto

12 PLN

ze szpinakiem i serem

RISOTTO WITH SPINACH&CHEESE

Sałaty

10 PLN

z domowym octem jabłkowym

MIXED SALADS WITH HOMEMADE VINEGAR

Frytki domowe

12 PLN

HOMEMADE POTATO CHIPS

Desery

DESSERTS

Beza

18 PLN

owoce, krem śmietanowy

MERINGUE, FRUIT, FRESH CREAM

Ciastko czekoladowe

18 PLN

z bakaliami, lody z rokitnika, powidła

CHOCOLATE&DRIED FRUITS CAKE, SEA BUCKTHORN ICE CREAM, PLUM JAM

Sernik dyniowy

18 PLN

lody śliwkowe, sos z aronii, karmel z pestkami dyni

PUMPKIN CHEESE CAKE, ARONIA SAUCE, CARAMEL, PUMPKIN SEEDS

 

 

Dla naszych małych Gości

kids menu

Zupy/SOUPS

Rosołek

10 PLN

rosołek z kluseczkami i marchewką

clear chicken soup with carrot and dumplings

Pomidorowa

10 PLN

z kluseczkami

Cream of tomato soup with dumplings

Dania główne/MAINs

Delikatne pulpeciki wieprzowe,

20 PLN

sos ze świeżych pomidorów, puree ziemniaczane, brokuły

pork meatballs in fresh tomato sauce, mashed potatoes, broccoli

Pierogi z jagodami

20 PLN

masło klarowane, kwaśna śmietana

PIEROGIES WITH BLUEBERRIES, CLARIFIED BUTTER, SOUR CREAM

za pięknie zjedzony obiadek – niespodzianka od szefa kuchni :)

for a perfectly eaten dinner  – a surprise from the chef :)

 

DESERy/DESSERTs

Lody waniliowe

12 PLN

z owocami i bitą śmietaną

vanilla ice cream, whipped cream & fruit

Naleśnik z serem, owocami i bitą śmietaną

16 PLN

malinami i konfiturą z jabłka

pancake, cheese, fruit & whipped cream