menu

    Mam przyjemność zaprosić Państwa w niezwykłą kulinarną podróż
w towarzystwie Mariusza Bizuba – Szefa Kuchni restauracji Zakopiańskiej.
Zakopiańska z powodzeniem łączy tradycyjną kuchnię regionalną z nowoczesnymi
trendami kulinarnymi tzw. modern cuisine.
Nasze menu jest proste i bezpretensjonalne, ale na najwyższym poziomie.
Chcemy, aby restauracja była dla Was schroniskiem, w którym poczujecie naszą pasję
i miłość do gór.

Zapraszam do wspólnego odkrywania na nowo regionalnych, tradycyjnych
produktów i poznawania kulinarnego dziedzictwa regionu.

Tomasz Gut & zespół Zakopiańskiej.

Wszystkie nasze dania przygotowywane są na bieżąco, ze świeżych produktów, dlatego czas oczekiwania może wynosić 35 minut
– dziękujemy za wyrozumiałość

Niektóre dania zawierają alergeny – o uczuleniach prosimy poinformować obsługę.
Karta z alergenami znajduje się u Szefa Kuchni.
Na życzenie Gościa możemy przygotować niektóre danie w wersji bezglutenowej.

 

Strzałka poleca

CHEF’S RECOMMENDATION

 

Przystawka/STARTER

 

SZPARAGI ZIELONE, ….. 25 PLN

suszony karczek, jajko

green asparagus dried porkneck, egg

FLAKI JAGNIĘCE, ….. 22 PLN

fasolka szparagowa, boczniak

lamb tripe, green beans, oyster mushroom

OZÓR JAGNIĘCY, ….. 26 PLN

placek ziemniaczany, tzatziki, kawior z kiszonego ogórka,pieprz różowy

lamb tongue, potato pancakes, tzatziki, pickled cucumber caviar, pink pepper

RUMSZTYK WOŁOWY MIELONY, ….. 35 PLN

ptyś, szparagi, jajko, majonez z ziemniaka

minced rump steak, puff, asparagus, egg, potato mayonnaise

 

Danie główne/MAIN

ŻEBERKO JAGNIĘCE, ….. 49 PLN

seler naciowy z jabłkiem, sos szczawiowy, puree z ziemniaków z cytryną

lamb rib, celery&apple, sorrel sauce, mashed potatoes with lemon

ANTRYKOT WOŁOWY SEZONOWANY, ….. 68 PLN

smażony ziemniak remolada z selera, kapary, konfitura z cebuli

beef entrecote, fried potato, celery remoulade, capers, onion jam

Przystawki zimne

COLD APPETIZERS

Tatar wołowy siekany,

40 PLN

w wiosennej odsłonie, kiszony czosnek niedźwiedzi, grillowana pieczarka, rzodkiewka, kwaśna śmietana wędzona z anchois

steak tartare chopped, pickled wild garlic, grilled mushroom, radish, smoked sour cream&anchovies

Ceviche z pstrąga górskiego

30 PLN

awokado, kolendra, pomarańcza

mountain trout ceviche, avocado, coriander, orange

Przystawki ciepłe

HOT APPETIZERS

OSCYPEK GRILLOWANY,

16 PLN

rabarbar z malinami, gruszka marynowana w soku pomarańczowym

Grilled local sheep cheese (oscypek), rhubarb with raspberries, pear marinated in orange juice

Moskol,

21 PLN

pasta z bryndzy, burak kiszony, pstrąg wędzony, żółtko, boczek

Moskol (traditional potato and flour pancake) bryndza (sheep’s cheese)  paste, pickled beetroot, smoked trout, egg yolk, bacon

Zupy

Soups

KWAŚNICA NA BARANINIE

18 PLN

z ziemniakami

Sourkraut soup with local muton and boiled potatoes

ROSÓŁ Z KACZKI,

18 PLN

makaron ryżowy, czosnek niedźwiedzi, limonka, żółtko

clear duck soup, wild garlic, lime, egg yolk

Krem chrzanowy z bobem

18 PLN

pesto szczawiowe, dymka, chilli, shimeji

cream of horseradish soup, sorrel pesto, green onion, chilli, shimeji

Dania główne: mięso

main/meat

STEK Z POLSKIEJ POLĘDWICY WOŁOWEJ,

78 PLN

ziemniaki, demi glace, sałaty z winegretem musztardowym

steak of polish beef tenderloin, risotto of potatoes, demi glace, mixed salads, mustard vinaigrette

GICZ z podhalańskiej jagnięciny,

52 PLN

długo pieczona, puree ziemniaczane, młoda kapusta zasmażana

roast lamb shank, mashed potatoes, young cabbage fried

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA,

42 PLN

smażona z suszonym karczkiem, spaghetti z czosnkiem i papryką,

sos kaparowy z estragonem

sauteed pork fillet with dried porkneck, spaghetti with garlic and red pepper,

sauce of capers & tarragon

policzek wołowy długo pieczony,

45 PLN

risotto z groszkiem szparagiem i cukinią

beef cheeks, risotto with peas/asparagus/courgette

pierś z kurczaka,

42 PLN

faszerowana kozim serem i suszonym pomidorem, młoda marchew karmelizowana,

szpinak z rzodkiewką i śmietaną

chicken breast stuffed with dried tomato and goat cheese,

caramelized carrot, spinach with raddish and cream

Dania główne: Ryby

main/fish

filet z górskiego pstrąga,

42 PLN

smażony, risotto cytrynowe, bób smażony z chilli

fried wild trout fillet, lemon risotto, broad bean fried with chilli

Filet z dorsza,

50 PLN

pieczony w pergaminie, tagliatelle z białej rzodkiewki,

sos z żółtych pomidorów z brokułem, chrust ziemniaczany

roasted cod fillet, tagliatelle of white raddish,

yellow tomatoes and broccoli sauce, potatoe cruller

filet z jurajskiego łososia,

45 PLN

z masłem klarowanym, czarna soczewica, seler naciowy z jabłkiem,

awokado, sos z pasty miso

jurasic salmon fillet with clarified butter, black lentils,

celery & apple, avocado, miso sauce

Sałaty

salads

KACZKA MARYNOWANA

30 PLN

w cytrusach, pieczony burak, sałaty, owoce, winegret cytrynowy

fried duck breast marinated with lemon, roasted beetrot,

mixed salads, herbs, lemon vinaigrette

pierś z kurczaka

30 PLN

w sezamie, sałaty, jajko gotowane, szparagi, winegret z anchois

i czosnkiem niedźwiedzim, czipsy ziemniaczane

chicken breast in sesame, mixed salads, vinaigrette with anchovies and wild garlic, potatoe crisps

Sałaty mieszane

30 PLN

bób, jajko, bundz, sos czosnkowy

mixed salads, broad bean, egg, soft local cheese, garlic sauce

Dania mączne

flour

pierogi z górskim pstrągiem,

30 PLN

pieczona marchew, groszek, sos chrzanowy, oliwa z lubczyku

pierogies with smoked trout, roasted carrot, beans, horseradish sauce, lovage oil

Pierogi z bryndzą,

30 PLN

orzech ziemny, suszony pomidor, pesto bazyliowe, kwaśna śmietana

pierogies with bryndza (soft local sheep cheese), dried tomatoes, peanuts,

basil pesto, sour cream

Spaghetti

28 PLN

z sosem z polskiej jagnięciny

Spaghetti with regional lamb sauce

Dania wegańskie

vege

Przystawka/STARTER

tatar ze skorzonery,

21 PLN

marynowana marchewka, awokado, siemię lniane, winegret z kiszonej cytryny

scorzonera tartare, marinated carrot, avocado, linseed, pickled lemon vinaigrette

 

Danie główne/MAIN

Ratatouille,

28 PLN

dziki ryż, pieczony batat

ratatouille, rice, baked sweet potato

makaron orecchiette,

32 PLN

smażony chlebowiec, cukinia, papryka, curry, szczypior, imbir, limonka, orzech ziemny

orecchiette pasta, jackfruit, courgette, red peppers, peanut,curry, chive, ginger, lime

kasza bulgur,

26 PLN

burak, seler naciowy, sezam, granat, pomarańcza, ocet balsamiczny

bulgur groats, beetrot, celery leaves,sesame orange, pomergranade, balsamic vinegar

 

DESER/DESSERT

Lody z pieczonego buraka,

18 PLN

chia z mlekiem kokosowym, prażone migdały, palony banan, sos malinowy

roasted beetroot ice cream, chia seeds in coconut milk, burnt banana, raspberry sauce

 

Desery

DESSERTS

Beza z owocami,

16 PLN

owoce, krem śmietanowy, porzeczki w syropie miętowym

meringue, fresh cream, currants in mint sauce

Ciastko czekoladowe,

18 PLN

lody śmietankowe, sos malinowy

chocolate cake, ice cream, raspberry sauce

sorbet dnia

10 PLN

zapytaj kelnera

sorbet of the day, ask the waiter

czekolada z lodami

18 PLN

chocolate with ice cream

lody z białej czekolady

18 PLN

z wermutem i limonką, kompot z zielonej herbaty z rabarbarem

ice cream with white chocolatewith vermouth and lime,

green tea compotewith rhubarb

 

Dla naszych małych Gości

kids menu

Zupy/SOUPS

Rosołek

10 PLN

rosołek z kluseczkami i marchewką

clear chicken soup with carrot and dumplings

Pomidorowa

10 PLN

z kluseczkami

Cream of tomato soup with dumplings

Dania główne/MAINs

Rybka

20 PLN

z sosem koperkowym, mini marchewki, ziemniaki gotowane

fish fillet with dill sauce, mini carrots, boiled potatoes

Delikatne pulpeciki wieprzowe,

20 PLN

sos ze świeżych pomidorów, puree ziemniaczane, brokuły

pork meatballs in fresh tomato sauce, mashed potatoes, broccoli

 

za pięknie zjedzony obiadek – niespodzianka od szefa kuchni :)

for a perfectly eaten dinner  – a surprise from the chef :)

 

DESERy/DESSERTs

Lody waniliowe

12 PLN

z owocami i bitą śmietaną

vanilla ice cream, whipped cream & fruit

Gofr z bitą śmietaną,

14 PLN

malinami i konfiturą z jabłka

waffle with whipped cream, raspberries& apple jam