Menu

Mam przyjemność zaprosić Państwa w niezwykłą kulinarną podróż
w towarzystwie Mariusza Bizuba – Szefa Kuchni restauracji Zakopiańskiej.
Zakopiańska z powodzeniem łączy tradycyjną kuchnię regionalną z nowoczesnymi
trendami kulinarnymi tzw. modern cuisine.
Nasze menu jest proste i bezpretensjonalne, ale na najwyższym poziomie.
Chcemy, aby restauracja była dla Was schroniskiem, w którym poczujecie naszą pasję
i miłość do gór.

Zapraszam do wspólnego odkrywania na nowo regionalnych, tradycyjnych
produktów i poznawania kulinarnego dziedzictwa regionu.

Wszystkie nasze dania przygotowywane są na bieżąco, ze świeżych produktów, dlatego czas oczekiwania może wynosić 35 minut
– dziękujemy za wyrozumiałość

Niektóre dania zawierają alergeny – o uczuleniach prosimy poinformować obsługę.
Karta z alergenami znajduje się u Szefa Kuchni.
Na życzenie Gościa możemy przygotować niektóre danie w wersji bezglutenowej.

Przystawki zimne

COLD APPETIZERS

TATAR WOŁOWY,

40 PLN

sos tatarski z rydzami, bułka z palonym sianem, majonez truflowy

Steak tartare, pickles and mushroom sauce, burnt hay muffin

ŚLEDŹ MARYNOWANY W BURAKACH,

28 PLN

remolada z ogórka, cebula piklowana, rydze marynowane, bułka z palonym sianem

Herring marinated in beetrot, cucumber remoulade, pickled onion, pickled red pine mushrooms, burnt hay muffin

Przystawki ciepłe

HOT APPETIZERS

OSCYPEK GRILLOWANY,

20 PLN

sos żurawinowy z leśną borówką, gruszka marynowana w soku pomarańczowym

Grilled local cheese (oscypek), cranberry and bilberry sauce, pear marinated in orange juice

KASZANKA W PANKO,

26 PLN

marmolada z gruszki z musztardą, kapusta kiszona, emulsja z buraka

Black pudding in panco pastry, pear and mustard jam, sauerkraut, beetrot emulsion

Rydze smażone z czosnkiem,

22 PLN

cebulą i chałką

Red pine mushrooms fried with butter, garlic and onion, challah

Zupy

Soups

ROSÓŁ Z KACZKI,

16 PLN

czosnek marynowany,kolendra, pierogi pieczone z kaczką

Clear duck soup, marinated garlic, coriander, roasted duck dumplings

KWAŚNICA NA BARANINIE

18 PLN

z ziemniakami

Sourkraut soup with local muton and boiled potatoes

 

KREM Z BURAKA Z KOZIM SEREM,

18 PLN

pieczonym jabłkiem i cynamonowym tiulem

Cream of roasted beetrot soup with goat cheese, roasted apple with cinnamon

ZUPA GULASZOWA Z BOCZNIAKIEM

20 PLN

i wędzonym boczkiem

Goulash soup with mushrooms and and smoked bacon

Dania główne: mięso

main/meat

STEK Z POLSKIEJ POLĘDWICY WOŁOWEJ,

78 PLN

borowik w śmietanie, smażony ziemniak, sos demi glace, sałaty z winegretem

Fillet steak of polish beef, boletus mushrooms with sour cream, fried potato, demi glace sauce, salads with vinaigrette dressing

GICZ JAGNIĘCA DŁUGO PIECZONA,

52 PLN

puree ziemniaczane z cynamonem, czerwona kapusta z powidłami

Lamb shank, mashed potatoes with cinnamon, red cabbage with plum stew

SMAŻONA POLĘDWICZKA WIEPRZOWA,

42 PLN

kluski z dynią, sos kurkowy z zielonym pieprzem

Sauteed pork fillet, pumpkin dumplings, chanterelle and green pepper sauce

KARCZEK JAGNIĘCY,

52 PLN

puree ziemniaczane, borowik smażony na smalcu z kolendrą, piklowany fenkuł

Lamb neck, mashed potatoes, fried boletus, coriander, pickled fennel

Filet z kurczaka,

40 PLN

risotto grzybowe, brukselka, chorizo, papryka, emilgrana

Chicken fillet, mushroom risotto, sprouts, chorizo, pepper, emilgrana

KACZA NOGA CONFIT,

45 PLN

pęczak ze śliwkami, czatnej z buraków, sos z czerwonego wina, smażony jarmuż

Duck shank confit, pearl barley with plums, beetrot chutney, red wine sauce, fried kale

Dania główne: Ryby

main/fish

FILET Z PSTRĄGA

40 PLN

w sosie chrzanowym, czarny makaron, kalafior pieczony z curry

Trout fillet, horseradish sauce, black pasta, roasted cauliflower with curry

Dania mączne

flour

Pierogi z bryndzą,

30 PLN

smażone rydze w śmietanie, jarmuż

Pierogies filled with bryndza (soft local cheese) served with red pine mushrooms in sour cream, kale

PYZY Z JAGNIĘCINĄ PIECZONE,

43 PLN

sos z pieczonej dyni, marynowany fenkuł, chips z jarmużu

Dumplings filled with lamb, roasted pumpkin sauce, pickled fennel, kale crisp

Spaghetti

28 PLN

z sosem z polskiej jagnięciny

Spaghetti with regional lamb sauce

Sałaty

salads

KACZKA MARYNOWANA W CYTRUSACH,

30 PLN

burak pieczony, sałaty z ziołami

Fried duck marinated with citrus fruit, roasted beetrot, salads, herbs

 

KURCZAK W SEZAMIE,

28 PLN

sałaty, sos anchois z bazylią, oliwki

Chicken in sesame, salads, anchois and basil sauce, olives

Dania wegańskie

vege

Burak kiszony z ogórkiem,

30 PLN

rzodkiewką i kalafiorem, tofu grillowane, pesto

Pressed beetrot, radish, cauliflower, grilled tofu, pesto

BRUKSELKA SMAŻONA Z CZERWONĄ KAPUSTĄ,

28 PLN

winogronami i jabłkiem, kasza bulgur

Sprout fried with red cabbage, grapes, apple, bulgur

DESER VEGE

NASIONA CHIA Z MLEKIEM KOKOSOWYM

14 PLN

i sosem z rokitnika

Chia seeds with coconut milk and sea buckthorn sauce

Dla naszych małych Gości

kids menu

Rosołek

10 PLN

z kluskami i marchewką

Clear chicken soup with carrot and dumplings

Pomidorowa

10 PLN

z kluseczkami

Cream of tomato soup with dumplings

CHRUPIĄCY KURCZACZEK,

18 PLN

frytki z piekarnika ,surówka z marchewki

Chicken nuggets, french fries, carrot salad

Tagliatelle

12 PLN

w sosie pomidorowym

Tagliatelle with tomato sauce

 

Lody waniliowe

8 PLN

z owocami i bitą śmietaną

Vanilla ice cream with fruit and whipped cream

PO PIĘKNIE ZJEDZONYM OBIADKU GALARETKA OWOCOWA W PREZENCIE

surprise from Chief if you eat all your meal

Desery

desserts

Beza z owocami,

16 PLN

kremem śmietanowym i sosem z truskawek

Meringue, fresh cream, and strawberry sauce

KRUSZONKA

16 PLN

ze śliwkami smażonymi w porto, lody waniliowe, chrust karmelowy

Crumble with plums fried in porto, vanilla ice cream, caramel pastry

CIASTKO CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI,

18 PLN

lody z rokitnika, żurawina

Chocolate and nuts cake, sea buckthorn ice cream, cranberry