Menu

Mam przyjemność zaprosić Państwa w niezwykłą kulinarną podróż
w towarzystwie Mariusza Bizuba – Szefa Kuchni restauracji Zakopiańskiej.
Zakopiańska z powodzeniem łączy tradycyjną kuchnię regionalną z nowoczesnymi
trendami kulinarnymi tzw. modern cuisine.
Nasze menu jest proste i bezpretensjonalne, ale na najwyższym poziomie.
Chcemy, aby restauracja była dla Was schroniskiem, w którym poczujecie naszą pasję
i miłość do gór.

Zapraszam do wspólnego odkrywania na nowo regionalnych, tradycyjnych
produktów i poznawania kulinarnego dziedzictwa regionu.

Wszystkie nasze dania przygotowywane są na bieżąco, ze świeżych produktów, dlatego czas oczekiwania może wynosić 35 minut
– dziękujemy za wyrozumiałość

Niektóre dania zawierają alergeny – o uczuleniach prosimy poinformować obsługę.
Karta z alergenami znajduje się u Szefa Kuchni.
Na życzenie Gościa możemy przygotować niektóre danie w wersji bezglutenowej.

Przystawki zimne

COLD APPETIZERS

TATAR WOŁOWY,

40 PLN

sos tatarski z rydzami, bułka z palonym sianem, majonez truflowy

Steak tartare, pickles and mushroom sauce, burnt hay muffin

Mus z kaczej wątroby,

26 PLN

wino korzenne, kruszonka ziołowa, konfitura z gruszki, pikle, chips z jabłka

Duck liver mousse, spiced wine, herb crumble, pear jam, pickles, apple crisp

Przystawki ciepłe

HOT APPETIZERS

OSCYPEK GRILLOWANY,

16 PLN

sos żurawinowy z leśną borówką, gruszka marynowana w soku pomarańczowym

Grilled local cheese (oscypek), cranberry and bilberry sauce, pear marinated in orange juice

Moskol,

22 PLN

pasta z bryndzy, burak kiszony, pstrąg wędzony, żółtko, boczek

Moskol (traditional potato and flour cake) bryndza (sheep’s cheese)  paste, pickled beetroot, smoked trout, egg yolk, bacon

Zupy

Soups

ROSÓŁ Z KACZKI,

16 PLN

czosnek marynowany,kolendra, pierogi pieczone z kaczką

Clear duck soup, marinated garlic, coriander, roasted duck dumplings

KWAŚNICA NA BARANINIE

18 PLN

z ziemniakami

Sourkraut soup with local muton and boiled potatoes

 

KREM Z BURAKA Z KOZIM SEREM,

18 PLN

pieczonym jabłkiem i cynamonowym tiulem

Cream of roasted beetrot soup with goat cheese, roasted apple with cinnamon

ZUPA GULASZOWA Z BOCZNIAKIEM

20 PLN

i wędzonym boczkiem

Goulash soup with mushrooms and and smoked bacon

Dania główne: mięso

main/meat

STEK Z POLSKIEJ POLĘDWICY WOŁOWEJ,

78 PLN

borowik w śmietanie, smażony ziemniak, sos demi glace, sałaty z winegretem

Fillet steak of polish beef, boletus mushrooms with sour cream, fried potato, demi glace sauce, salads with vinaigrette dressing

GICZ JAGNIĘCA DŁUGO PIECZONA,

52 PLN

puree ziemniaczane z cynamonem, czerwona kapusta z powidłami

Lamb shank, mashed potatoes with cinnamon, red cabbage with plum stew

SMAŻONA POLĘDWICZKA WIEPRZOWA,

42 PLN

kluski z dynią, sos kurkowy z zielonym pieprzem

Sauteed pork fillet, pumpkin dumplings, chanterelle and green pepper sauce

KARCZEK JAGNIĘCY,

52 PLN

puree ziemniaczane, borowik smażony na smalcu z kolendrą, piklowany fenkuł

Lamb neck, mashed potatoes, fried boletus, coriander, pickled fennel

Filet z kurczaka,

40 PLN

risotto grzybowe, brukselka, chorizo, papryka, emilgrana

Chicken fillet, mushroom risotto, sprouts, chorizo, pepper, emilgrana

Dania główne: Ryby

main/fish

Pstrąg Pieczony,

42 PLN

tagliatelle czarne, kalafior pieczony z curry.

Backed trout, black tagliatelle, roasted curry cauliflower

Filet z dorsza skrei,

58 PLN

tagliatelle z białej rzodkiewki w sosie z żółtych pomidorów z brokułem, chrust ziemniaczany

Cod fillet skrei, tagliatelle with white radish ia a sauce of yellow tomatoes with broccoli, potato brownie

Filet z dzikiego łososia,

46 PLN

sos z pasty miso, czarna soczewica, sałatka z zielonego ogórka z glonami, awokado

Wild salmon fillet, miso paste sauce black lentils, green cucumber salad with algae avocado

Dania mączne

flour

Pierogi z bryndzą,

30 PLN

smażone rydze w śmietanie, jarmuż

Pierogies filled with bryndza (soft local cheese) served with red pine mushrooms in sour cream, kale

PYZY Z JAGNIĘCINĄ PIECZONE,

43 PLN

sos z pieczonej dyni, marynowany fenkuł, chips z jarmużu

Dumplings filled with lamb, roasted pumpkin sauce, pickled fennel, kale crisp

Spaghetti

28 PLN

z sosem z polskiej jagnięciny

Spaghetti with regional lamb sauce

Sałaty

salads

KACZKA MARYNOWANA W CYTRUSACH,

30 PLN

burak pieczony, sałaty z ziołami

Fried duck marinated with citrus fruit, roasted beetrot, salads, herbs

 

KURCZAK W SEZAMIE,

28 PLN

sałaty, sos anchois z bazylią, oliwki

Chicken in sesame, salads, anchois and basil sauce, olives

Dania wegańskie

vege

Burak kiszony z ogórkiem,

30 PLN

rzodkiewką i kalafiorem, tofu grillowane, pesto

Pressed beetrot, radish, cauliflower, grilled tofu, pesto

BRUKSELKA SMAŻONA Z CZERWONĄ KAPUSTĄ,

28 PLN

winogronami i jabłkiem, kasza bulgur

Sprout fried with red cabbage, grapes, apple, bulgur

DESER VEGE

NASIONA CHIA Z MLEKIEM KOKOSOWYM

14 PLN

i sosem z rokitnika

Chia seeds with coconut milk and sea buckthorn sauce

Dla naszych małych Gości

kids menu

Rosołek

10 PLN

z kluskami i marchewką

Clear chicken soup with carrot and dumplings

Pomidorowa

10 PLN

z kluseczkami

Cream of tomato soup with dumplings

Rybka

20 PLN

z sosem koperkowym, mini marchewki, ziemniaki gotowane

fish fillet with dill sauce, mini carrots, boiled potatoes

 

Delikatne pulpeciki wieprzowe,

20 PLN

sos pomidorowy, puree ziemniaczane, brokuły

delicate pork meatballs in tomato sauce, mashed potatoes, broccoli

PO PIĘKNIE ZJEDZONYM OBIADKU GALARETKA OWOCOWA W PREZENCIE

surprise from Chief if you eat all your meal

Słodka bułka na parze z waniliowym kremem

12 PLN

i sosem truskawkowym

sweet steamed bun with vanilla cream and strawberry sauce

Desery

desserts

Beza z owocami,

16 PLN

kremem śmietanowym i sosem z truskawek

Meringue, fresh cream, and strawberry sauce

KRUSZONKA

16 PLN

ze śliwkami smażonymi w porto, lody waniliowe, chrust karmelowy

Crumble with plums fried in porto, vanilla ice cream, caramel pastry

CIASTKO CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI,

18 PLN

lody z rokitnika, żurawina

Chocolate and nuts cake, sea buckthorn ice cream, cranberry