menu

Mam przyjemność zaprosić Państwa w niezwykłą kulinarną podróż

w towarzystwie Mariusza Bizuba – Szefa Kuchni restauracji Zakopiańskiej.

Zakopiańska z powodzeniem łączy tradycyjną kuchnię regionalną

z nowoczesnymi trendami kulinarnymi, tzw. modern cuisine.

Nasze menu jest proste i bezpretensjonalne, ale na najwyższym poziomie.

Chcemy, żeby Zakopiańska była dla Was schroniskiem,

w którym poczujecie naszą pasję i miłość do gór.

Zapraszam do wspólnego odkrywania na nowo regionalnych, tradycyjnych produktów

i poznawania kulinarnego dziedzictwa regionu.

Tomasz Gut & zespół Zakopiańskiej.

Wszystkie nasze dania przygotowywane są na bieżąco,

ze świeżych produktów, dlatego czas oczekiwania może wynosić 35 minut –

– dziękujemy za wyrozumiałość.

Niektóre dania zawierają alergeny – o uczuleniach prosimy poinformować obsługę.

Karta z alergenami jest dostępna na życzenie.

 

Przystawki zimne

COLD APPETIZERS

Tatar wołowy

42 PLN

frytowane flaki wołowe, żółtko, serbursztyn
STEAK TARTARE, FRIED TRIPE, EGG YOLK, HARD CHEESE

Ravioli z kalarepy

32 PLN

pstrąg, bób, salsa pomidorowa, żółtko, kefir, chałka

KOHLRABI RAVIOLI, TROUT, BROAD BEAN, TOMATO SALSA, EGG YOLK, KEFIR, CHALLAH

Grillowany oscypek

18 PLN

korboc, rabarbar, maliny

GRILLED LOCAL SHEEP CHEESE (OSCYPEK), RHUBARB, RASPBERRIES

Pączki z jagnięciną

24 PLN

risotto pomidorowe, ser Stary Giewont, marynowane kurki

DONUTS WITH LAMB, TOMATO RISOTTO, HARD LOCAL CHEESE, PICKLED CHANTERELLES

Boczek gotowany w pędach sosny

22 PLN

sos z ziemniaka, siekana wątróbka, groszek

BEACON BOILED WITH PINE SHOOTS, POTATOE SAUCE, CHOPPED LIVER, GREEN PEAS

Zupy

Soups

Kwaśnica na baraninie,

19 PLN

ziemniaki
SOURKRAUT SOUP WITH LOCAL MUTTON & BOILED POTATOES

Krem z młodej kapusty

18 PLN

wędzony pstrąg, cytryna, grzanki

CREAM OF CABBAGE SOUP, SMOKED TROUT, LEMON, CROUTONS

Flaki wołowe

20 PLN

pieczywo, ser bursztyn
BEEF TRIPE, BREAD, HARD CHEESE

Chłodnik z botwinki

19 PLN

ogórek małosolny, jajko

BEETROOT COLD SOUP, PICKLED CUCUMBER, BOILED EGG

Dania główne: mięso

mains/meat

Stek z polskiej polędwicy wołowej

80 PLN

czipsy ziemniaczane, fasolka szparagowa, demi glace

POLISH BEEF TENDERLOINSTEAK, POTATOE CRISPS, GREEN BEANS, DEMI GLACE

Gicz jagnięca długo pieczona

56 PLN

kopytka marchewkowe, młode warzywa, sos jagnięcy

LAMB SHANK, CARROT&POTATO DUMPLINGS,VEGETABLES

Kotlet jagnięcy

62 PLN

sos z pieczonego selera, biała rzepa z ziołami, soja                                                     

LAMB CHOP, ROASTED CELERY SAUCE, WHITE TURNIP&HERBS, SOY

Pierś z kaczki

49 PLN

kasza bulgur, brzoskwinie & orzechy włoskie w miodzie, czerwona kapusta, salsa chorizo, demi glace

DUCK BREAST, PEACH & WALNUT IN HONEY, RED CABBAGE, CHORIZO SALSA, DEMI GLACE

Dania główne: Ryby

mains/fish

Filet z pstrąga górskiego

47 PLN

risotto, kalafior, kurki, sos maślany

TROUT FILLET, RISOTTO, CAULIFLOWER, CHANTERELLES,

Dania mączne

flour

Pierogi z bryndzą

30 PLN

pomidor, bób, słonina, kwaśna śmietana, mięta

PIEROGIES WITH SOFT LOCAL CHEECE (BRYNDZA),TOMATO, BROAD BEAN, BACON, SOUR CREAM, MINT

Sałaty

salads

Kacza pierś smażona

35 PLN

Kacza pierś smażona sałaty, owoce, konfitura z jabłka

FRIED DUCK BREAST, MIXED SALADS, FRUITS, APPLE JAM

Bundz,

30 PLN

burak prażony orzech ziemny, domowy ketchup, pesto, sałaty, pieczywo

BUNDZ (LOCAL LAMB CHEESE), BEETROOT, PEANUT, HOMEMADE KETCHUP, PESTO, SALADS, BREAD

Kozi ser

30 PLN

sałaty, sorbet z buraka, granat, sos z bakłażana                                            

GOAT CHEESE, MIXED SALADS, BEETROOT SHERBET, GRENADE, EGGPLANT SAUCE

 

Dania wegańskie

vege

Gołąbek z kapusty włoskiej

32 PLN

pęczak, sos z buraka, gratin z patisona, por

PEARL BARLEY STUFFED CABBAGE LEAF, BEETROOT SAUCE, PICKLES, LEAK

Bakłażan

30 PLN

sałaty, hummus, biała rzepa, kurki, koper włoski, granat

EGGPLANT, HUMMUS, WHITE TURNIP, CHANTERELLES, FENNEL, GRENADE

Orecchiette

32 PLN

młoda kapusta, grzyby, pomidory, bób

ORECCHIETTE, CABBAGE, MUSHROOMS, TOMATOES, BROAD BEAN

Bulion orientalny

18 PLN

z makaronem ryżowym

VEGETABLE BROTH WITH RICE NOODLES

 

.

Dodatki/SIDES

Pieczone ziemniaki

10 PLN

z rozmarynem

ROAST POTATOES WITH ROSEMARY

Puree ziemniaczane

9 PLN

ze smalcem i lubczykiem

MASHED POTATOES WITH LARD&LOVAGE

Frytki domowe

12 PLN

HOMEMADE POTATO CHIPS

Desery

DESSERTS

Tarta cytrynowa

19 PLN

sorbet z czerwonej porzeczki z zieloną herbatą, jogurt

LEMON TART, REDCURRANT & GREEN TEA SHERBET, YOGHURT

Beza

20 PLN

krem śmietanowy, owoce sezonowe

MERINGUE, FRESH CREAM, FRUIT

Lody borówkowe

19 PLN

włoska beza, prażone migdały

BLUEBERRY ICE CREAM, ITALIAN MERINGUE, ROASTED ALMONDS

Dla naszych małych Gości

kids menu

Zupy/SOUPS

Rosołek

10 PLN

z kluskami i marchewką

CLEAR CHICKEN SOUP WITH CARROT AND DUMPLINGS

Pomidorowa

10 PLN

z kluseczkami

CREAM OF TOMATO SOUP WITH DUMPLINGS

Dania główne/MAINs

Delikatne pulpeciki wieprzowe,

20 PLN

sos ze świeżych pomidorów, ryż, brokuły

PORK MEATBALLS IN FRESH TOMATO SAUCE, RICE, BROCCOLI

Sznycel wieprzowy,

20 PLN

puree ziemniaczane, gotowane warzywa sezonowe

PORK SCHNITZEL, MASHED POTATOES, BOILED VEGETABLES

 

za pięknie zjedzony obiadek – niespodzianka od szefa kuchni :)

for a perfectly eaten dinner  – a surprise from the chef :)

 

DESERy/DESSERTs

Lody waniliowe

12 PLN

z owocami i bitą śmietaną

vanilla ice cream, whipped cream & fruit

Racuchy jabłkowe,

16 PLN

owoce, krem śmietanowy

APPLE PANCAKE, FRUIT & CREAM

 

 

*

SERWIS KELNERSKI NIE JEST DOLICZANY DO RACHUNKU

SERVICE IS NOT INCLUDED