menu

    Mam przyjemność zaprosić Państwa w niezwykłą kulinarną podróż
w towarzystwie Mariusza Bizuba – Szefa Kuchni restauracji Zakopiańskiej.
Zakopiańska z powodzeniem łączy tradycyjną kuchnię regionalną z nowoczesnymi
trendami kulinarnymi tzw. modern cuisine.
Nasze menu jest proste i bezpretensjonalne, ale na najwyższym poziomie.
Chcemy, aby restauracja była dla Was schroniskiem, w którym poczujecie naszą pasję
i miłość do gór.

Zapraszam do wspólnego odkrywania na nowo regionalnych, tradycyjnych
produktów i poznawania kulinarnego dziedzictwa regionu.

Tomasz Gut & zespół Zakopiańskiej.

Wszystkie nasze dania przygotowywane są na bieżąco, ze świeżych produktów, dlatego czas oczekiwania może wynosić 35 minut
– dziękujemy za wyrozumiałość

Niektóre dania zawierają alergeny – o uczuleniach prosimy poinformować obsługę.
Karta z alergenami znajduje się u Szefa Kuchni.
Na życzenie Gościa możemy przygotować niektóre danie w wersji bezglutenowej.

 

 

Świątecznie,

zimowo,

rozgrzewająco :)

WINTER&HOLIDAY SEASON

 

 

 

ZUPA/SOUP

 

KREM Z SELERA,

PIERNIK, BOROWIK, SZCZYPIOREK …………………………………………………………………………………………………. 18 PLN

CREAM OF CELERY SOUP, GINGERBREAD, BOLETUS, CHIVE

 

 

DANIE GŁÓWNE/MAIN

 

PIERŚ Z KACZKI,

CZERWONA KAPUSTA, PUREE Z DYNI …………………………………………………………………………………………….. 49 PLN

DUCK BREAST, RED CABBAGE, MASHED PUMPKIN

 

ZRAZY JAGNIĘCE,

KASZA GRYCZANA, BOCZNIAK KRÓLEWSKI …………………………………………………………………………………….. 46 PLN

LAMB COLLOP, BUCKWHEAT BUCKLE, OYSTER MUSHROOM

 

POLICZEK WOŁOWY,

GRATIN DYNIOWE GOŁĄBEK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI, SOS PIERNIKOWY ……………………..…………………. 46 PLN

BEEF CHEEK, PUMPKIN GRATIN, MUSHROOM – STUFFED CABBAGE, GINGERBREAD GRAVY

 

BURGER Z GĘSIĄ,

CZERWONA KAPUSTA HUMMUS Z GORCZYCĄ, PIECZONA MARCHEW, RUKOLA ………………..……….….. 36 PLN

GOOSE BURGER, RED CABBAGE, MUSTARD HUMMUS, ROAST CARROT, ARUGULA

 

BOCZEK DŁUGO PIECZONY,

BIGOS, ŚLIWKI W CZERWONYM WINIE, PIECZONE UCHO WIEPRZOWE ……………………………………….…… 40 PLN

ROAST BACON, BIGOS (CABBAGE&MEAT STEW), PLUMS IN RED WINE, ROAST PORK EAR

 

 

Przystawki zimne

COLD APPETIZERS

TATAR WOŁOWY

40 PLN

majonez pietruszkowy, salsa rydzowa z chorizo, frytowane flaki wołowe

STEAK TARTARE, PARSLEY MAYONNAISE, RED PINE MUSHROOM SALSA, CHORIZO, TRIPE

SUSZONY ŁOSOŚ JURASSIC

22 PLN

galaretka z jabłka, pasta z miso i czerwonej fasoli, pumpernikiel

DRIED JURASSIC SALMON, APPLE JELLY, MISO&RED BEANS PATE, PUMPERNICKEL

Przystawki ciepłe

HOT APPETIZERS

Grillowany oscypek,

18 PLN

brusznice, gruszka w soku pomarańczowym

GRILLED LOCAL SHEEP CHEESE (OSCYPEK), COWBERRIES, PEAR MARINATED IN ORANGE JUICE

GRASICA CIELĘCA

26 PLN

kurki, czarna soczewica, grillowany bakłażan

SWEETBREAD, BLACK LENTIL, GRILLED EGGPLANT

Pierogi z pstrągiem,

24 PLN

jabłko, kurki, emulsja ziołowa, sos chrzanowy

PIEROGIES WITH SMOKED TROUT, APPLE, MUSHROOMS, HERBAL EMULSION, HORSERADISH GRAVY

Smażone rydze

26 PLN

czosnek, cebula, pietruszka, grzanka

FRIED RED PINE MUSHROOMS, GARLIC, ONION, PARSLEY, TOAST

Zupy

Soups

Kwaśnica

18 PLN

na baraninie z ziemniakiem

SOURKRAUT SOUP WITH LOCAL MUTON & BOILED POTATOES

Zupa rydzowa

18 PLN

kasza gryczana, kwaśna śmietana, oliwa z lubczyku

RED PINE MUSHROOM SOUP, BUCKWHEAT GROATS, SOUR CREAM, LOVAGE OIL

Zupa z zielonej soczewicy

18 PLN

pomidory, grzanka z kozim serem

GREEN LENTIL SOUP, TOMATOES, GOAT CHEESE TOAST

Dania główne: mięso

mains/meat

Stek z polskiej polędwicy wołowej

78 PLN

pieczony ziemniak, bryndza, boczniak królewski, boczek, demi glace

STEAK OF POLISH BEEF TENDERLOIN, BAKED POTATO, SOFT LAMB CHEESE, OYSTER MUSHROOM, BACON, DEMI GLACE

Gicz jagnięca, długo pieczona

56 PLN

pieczone warzywa, kapusta kiszona, pieczarki w gęsim tłuszczu, jagnięcy demi glace

LAMB SHANK, ROAST VEGETABLES, SAUERKRAUT, MUSHROOMS IN GOOSE FAT, LAMB DEMI GLACE

Kurczak kukurydziany,

46 PLN

puree z fasoli z miso, boczek, karmel, sezam, fenkuł

CORN CHICKEN, MISO&BEANS PUREE, BACON, CARAMEL, FENNEL, SESAME

Dania główne: Ryby

mains/fish

Filet z pstrąga górskiego,

47 PLN

smażony karczoch, pieczona pietruszka, puree z pietruszki, salsa verde

TROUT FILLET, FRIED ARTICHOKE, BAKED PARSLEY, PARSLEY PUREE, SALSA VERDE

Dania mączne

flour

Pierogi z bryndzą,

30 PLN

suszony pomidor, orzech laskowy, pesto

PIEROGIES WITH SOFT LOCAL CHEECE (BRYNDZA),DRIED TOMATO, HAZELNUT, PESTO

Sałaty

salads

Kaczka marynowana w cytrusach,

32 PLN

pieczony burak, sałaty, sos słodko – kwaśny

FRIED DUCK BREAST MARINATED WITH LEMON, FRIED BEETROT, MIXED SALADS, SWEET&SOUR SAUCE

Bundz,

30 PLN

burak prażony orzech ziemny, domowy ketchup, pesto, sałaty, pieczywo

BUNDZ (LOCAL LAMB CHEESE), BEETROOT, PEANUT, HOMEMADE KETCHUP, PESTO, SALADS, BREAD

Dania wegańskie

vege

Bulion orientalny

18 PLN

z makaronem ryżowym

VEGETABLE BROTH WITH RICE NOODLES

Burger z buraka

28 PLN

ciecierzycy w domowej bułce fenkuł, papryka, konfitura z pietruszki, sałaty, majonez z ziemniaka

BEETROT&CHICKPEA BURGER IN HOMEMADE BREAD ROLL, FENNEL, RED PEPPER,

SALADS, PARSLEY JAM, POTATOE MAYONNAISE

 

Dodatki/SIDES

Pieczone ziemniaki

10 PLN

z rozmarynem

ROAST POTATOES WITH ROSEMARY

Puree ziemniaczane

9 PLN

ze smalcem i lubczykiem

MASHED POTATOES WITH LARD&LOVAGE

Frytki domowe

12 PLN

HOMEMADE POTATO CHIPS

Ciecierzyca z papryką

10 PLN

CHICKPEAS & RED PEPPER

Desery

DESSERTS

Beza

19 PLN

krem śmietanowy, jagody w syropie, pomarańcza, dżem z gruszki

MERINGUE,FRESH CREAM, BLUEBERRIES, ORANGE, PEAR JAM

Ciastko czekoladowe

18 PLN

z bakaliami, lody z rokitnika, powidła

CHOCOLATE&DRIED FRUITS CAKE, SEA BUCKTHORN ICE CREAM, PLUM JAM

Pieczone jabłko

18 PLN

kogel – mogel, lody cynamonowe, piernik, kruszonka

BAKED APPLE, EGG – BASED HOMEMADE DESSERT, CINNAMON ICE CREAM, GINGERBREAD, CRUMBLE

 

 

Dla naszych małych Gości

kids menu

Zupy/SOUPS

Rosołek

10 PLN

z kluskami i marchewką

CLEAR CHICKEN SOUP WITH CARROT AND DUMPLINGS

Pomidorowa

10 PLN

z kluseczkami

CREAM OF TOMATO SOUP WITH DUMPLINGS

Dania główne/MAINs

Delikatne pulpeciki wieprzowe,

20 PLN

sos ze świeżych pomidorów, ryż, brokuły

PORK MEATBALLS IN FRESH TOMATO SAUCE, RICE, BROCCOLI

Sznycel wieprzowy,

20 PLN

puree ziemniaczane, gotowane warzywa sezonowe

PORK SCHNITZEL, MASHED POTATOES, BOILED VEGETABLES

 

za pięknie zjedzony obiadek – niespodzianka od szefa kuchni :)

for a perfectly eaten dinner  – a surprise from the chef :)

 

DESERy/DESSERTs

Lody waniliowe

12 PLN

z owocami i bitą śmietaną

vanilla ice cream, whipped cream & fruit

Racuchy jabłkowe,

16 PLN

owoce, krem śmietanowy

APPLE PANCAKE, FRUIT & CREAM

 

 

*

SERWIS KELNERSKI NIE JEST DOLICZANY DO RACHUNKU

SERVICE IS NOT INCLUDED