Menu

Mam przyjemność zaprosić Państwa w niezwykłą kulinarną podróż
w towarzystwie Mariusza Bizuba – Szefa Kuchni restauracji Zakopiańskiej.
Zakopiańska z powodzeniem łączy tradycyjną kuchnię regionalną z nowoczesnymi
trendami kulinarnymi tzw. modern cuisine.
Nasze menu jest proste i bezpretensjonalne, ale na najwyższym poziomie.
Chcemy, aby restauracja była dla Was schroniskiem, w którym poczujecie naszą pasję
i miłość do gór.

Zapraszam do wspólnego odkrywania na nowo regionalnych, tradycyjnych
produktów i poznawania kulinarnego dziedzictwa regionu.

Wszystkie nasze dania przygotowywane są na bieżąco, ze świeżych produktów, dlatego czas oczekiwania może wynosić 35 minut
– dziękujemy za wyrozumiałość

Niektóre dania zawierają alergeny – o uczuleniach prosimy poinformować obsługę.
Karta z alergenami znajduje się u Szefa Kuchni.
Na życzenie Gościa możemy przygotować niektóre danie w wersji bezglutenowej.

Jesień

PRZYSTAWKA

Rydze smażone na maśle

20 PLN

z czosnkiem i cebulą, chałka, pietruszka

KACZA WĄTROBA,

24 PLN

zabajone z gruszką i wermutem, smażona skorzonera, rokitnik, ser pleśniowy

GĘSI ŻOŁĄDEK

26 PLN

w glazurze ze śliwek węgierek,
tatar z selera z orzechem laskowym, borowik, pasta truflowa

OZÓR CIELĘCY,

24 PLN

placki dyniowe, lody chrzanowe, kurki

 

DESER

GRUSZKA PIECZONA

19 PLN

z koglem moglem, sorbet z malin,
syrop miętowy, ziemia z białej czekolady

Przystawki zimne

TATAR W DWÓCH ODSŁONACH (WOŁOWY I JAGNIĘCY),

40 PLN

sałatka z rydzów i fenkuła, musztarda francuska,
masło, pieczywo własnego wypieku

Do tej przystawki polecamy kieliszek zimnej wódki Baczewski 40ml w cenie 10.00

ŚLEDŹ MARYNOWANY W BURAKACH

26 PLN

remolada z ogórka, cebula piklowana, kurki, bułeczka z palonym sianem

Przystawki ciepłe

OSCYPEK GRILLOWANY,

20 PLN

sos żurawinowy z leśną borówką,
gruszka marynowana w soku pomarańczowym, owoce, czips z oscypka

KASZANKA W PANKO,

24 PLN

jabłko smażone z porto, kapusta kiszona, emulsja z buraka

Zupy

ZUPA Z RYDZÓW

19 PLN

z ziemniakami puree i kwaśną śmietaną

Rosół

16 PLN

wołowo drobiowy z kluskami

KWAŚNICA NA BARANINIE

18 PLN

z ziemniakami

KREM Z BURAKA Z KOZIM SEREM,

18 PLN

pieczonym jabłkiem i cynamonowym tiulem

Dania główne: mięso

Stek z polskiej wołowiny,

76 PLN

borowiki z beszamelem, parmezan, cukinia zapiekana z ziemniakami

GICZ JAGNIĘCA DŁUGO PIECZONA,

52 PLN

puree ziemniaczane, czerwona kapusta z powidłami

KARCZEK JAGNIĘCY,

52 PLN

emulsja z selera, chips z kaszanki, ziemniak confit,
borowik smażony na smalcu

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA

42 PLN

smażona, puree z dyni, sos kurkowy z zielonym pieprzem,

Filet z kurczaka,

38 PLN

faszerowany bundzem i masłem ziołowym, marchew smażona z pieczarkami w śmietanie, krokiet ryżowy

KACZA NOGA CONFIT,

42 PLN

pęczak ze śliwkami, czatnej z buraków, sos z czerwonego wina, smażony jarmuż

Dania główne: Ryby

FILET Z PSTRĄGA SMAŻONY

40 PLN

solą sosnową, czarna soczewica, marchew karmelizowana z imbirem i chilli,
sos z palonego masła, rukiew wodna

Dania mączne

Pierogi z bryndzą,

30 PLN

rydze w śmietanie, jarmuż

PIECZONE PYZY Z JAGNIĘCINĄ,

43 PLN

sos z pieczonej dyni, marynowany fenkuł, chips z jarmużu

Spaghetti

28 PLN

z sosem z polskiej jagnięciny

Sałaty

KACZKA MARYNOWANA

28 PLN

w soi z sezamem, owoce, burak pieczony, sałaty

ROSTBEF,

30 PLN

dżem żurawinowy, ser pleśniowy, piklowane warzywa, orzechy ziemne, sałaty

Dania wegańskie

Burak kiszony z ogórkiem,

26 PLN

rzodkiewką i kalafiorem, hummus z czarnuszką i oliwa koperkowa

POLENTA Z DYNIĄ,

28 PLN

smażony jarmuż, pasta z kalafiora, kapary

DESER VEGE

NASIONA CHIA

28 PLN

z mlekiem kokosowym i rokitnikiem

Dla naszych małych Gości

Rosołek

10 PLN

z kluskami i marchewką

Pomidorowa

10 PLN

z kluseczkami

Ryba panierowana bułce,

18 PLN

frytki z piekarnika, surówka z marchewki

Tagliatelle

12 PLN

w sosie pomidorowym

 

PO PIĘKNIE ZJEDZONYM OBIADKU GALARETKA OWOCOWA W PREZENCIE

Gałka lodów waniliowych

8 PLN

z naturalną bitą śmietaną i owocami sezonowymi

Desery

Beza z sezonowymi owocami,

16 PLN

kremem śmietanowym i sosem z truskawek

KRUSZONKA ZE ŚLIWKAMI

16 PLN

smażonymi w porto, lody waniliowe, chrust karmelowy

CIASTKO CZEKOLADOWE,

18 PLN

z orzechami, lody z rokitnika, żurawina