MENU

Mam przyjemność zaprosić Państwa w niezwykłą kulinarną podróż…

Zakopiańska z powodzeniem łączy tradycyjną kuchnię regionalną z nowoczesnymi trendami kulinarnymi, tzw modern cuisine.

    Nasze menu jest proste i bezpretensjonalne, ale na najwyższym poziomie. Chcemy, aby Zakopiańska była dla Was schroniskiem, w którym poczujecie naszą pasję i miłość do gór.

Zapraszamy do wspólnego odkrywania na nowo regionalnych, tradycyjnych produktów i poznawania kulinarnego dziedzictwa regionu

Tomasz Gut i Zespół Zakopiańskiej

Wszystkie nasze dania przygotowywane są na bieżąco, ze świeżych produktów, dlatego czas oczekiwania może wynosić 35 minut – dziękujemy za wyrozumiałość. Niektóre dania zawierają alergeny – o uczuleniach prosimy poinformować obsługę.
Na życzenie możemy przygotować niektóre danie w wersji bezglutenowej.

It’s my pleasure to invite you for a culinary journey. In our restaurant we merge regional flavours with modern culinary trends.

Our menu is easy, but prepared to a very high standard.
Welcome to re-exploring regional, local produce
and getting to know the culinary legacy of southern Polish cuisine.

Tomasz Gut & Zakopianska’s team

All our dishes are prepared with fresh products, therefore the waiting time
can be up to 35 minutes – thank you for your understanding

MENU

Przystawki zimne

COLD APPETIZERS

Tatar jagnięcy,

42 PLN

majonez szczawiowy, orzechy, kolendra

Przystawki ciepłe

HOT APPETIZERS

Rydze smażone,

24 PLN

z czosnkiem i pietruszką

Oscypek z grilla,

konfitura z rabarbaru, hiszpański krokiet z beszamelem,

sałatka z ziół, truskawki z pieprzem i nalewką domową z tarniny

Zupy

Soups

Krem z białych szparagów,

20 PLN

pesto z czosnku niedźwiedziego, prażone orzechy

Kwaśnica na baraninie

20 PLN

z kiełbasą jagnięcą i ziemniakiem

Bulion mięsny

18 PLN

z ciastem naleśnikowym i ziołami warzywa

Dania główne: mięso

mains/meat

Gicz jagnięca,

56 PLN

młoda kapusta, młode ziemniaki

Pierś z kaczki,

49 PLN

zielone szparagi, demi glace, konfitura z rabarbaru, kluski paryskie

Stek,

80 PLN

pomidor pieczony z tymiankiem i rozmarynem,

frytki stekowe, sos z zielonego pieprzu

Dania główne: Ryby

mains/fish

Pstrąg,

46 PLN

młody ziemniak, fasolka szparagowa, sos maślany

 

Dania mączne

flour

Pierogi z pstrągiem

35 PLN

krem rybny, warzywa

Pierogi z bryndzą,

32 PLN

kwaśna śmietana, szałwia, bób

pierogi z jagnięciną

38 PLN

smażone rydze ser Stary Giewont

Sałaty

salads

Bundz i pomidory,

24 PLN

oliwa z czosnku niedźwiedziego

Kaczka,

34 PLN

mix sałat, pierś z kaczki, owoce, sezam

Kurczak,

34 PLN

sałata a’la Cezar

Szparagi zielone,

30 PLN

szparagi, masło, jajko polskie

Dania wegańskie

vege

Carpaccio z buraka,

25 PLN

sos balsamiczny, rukola, sałata z ziół

Burger warzywny,

40 PLN

siemie lniane, humus, burak pieczony, sałaty

Orecchiette pomidorowe,

35 PLN

świeże pomidory, sos pomidorowy

Desery

DESSERTS

Beza,

20 PLN

krem śmietanowy, sezonowe owoce, sos sezonowy

sernik,

20 PLN

z sorbetem

Tarta cytrynowa,

20 PLN

z włoską bezą

Ciastko czekoladowe,

20 PLN

z gałką lodów i sosem borówkowym

Dla naszych małych Gości

Zupy/Soups

Rosół,

13 PLN

ciasto naleśnikowe

Pomidorowa,

14 PLN

(krem) z makaronem

DANIA GŁÓWNE/MAINS

spaghetti

24 PLN

z sosem pomidorowym

spaghetti

22 PLN

z masłem, twarogiem i cukrem

dorsz panierowany,

30 PLN

brokuły, marchewka frytki

indyk panierowany,

28 PLN

marchewka, brokuły, frytki

.

DESERy/DESSERTs

gałka lodów

6 PLN

z owocami

* SERWIS KELNERSKI NIE JEST DOLICZANY DO RACHUNKU