MENU

Mam przyjemność zaprosić Państwa w niezwykłą kulinarną podróż…

Zakopiańska z powodzeniem łączy tradycyjną kuchnię regionalną z nowoczesnymi trendami kulinarnymi, tzw modern cuisine.

    Nasze menu jest proste i bezpretensjonalne, ale na najwyższym poziomie. Chcemy, aby Zakopiańska była dla Was schroniskiem, w którym poczujecie naszą pasję i miłość do gór.

Zapraszamy do wspólnego odkrywania na nowo regionalnych, tradycyjnych produktów i poznawania kulinarnego dziedzictwa regionu

Tomasz Gut i Zespół Zakopiańskiej

Wszystkie nasze dania przygotowywane są na bieżąco, ze świeżych produktów, dlatego czas oczekiwania może wynosić 35 minut – dziękujemy za wyrozumiałość. Niektóre dania zawierają alergeny – o uczuleniach prosimy poinformować obsługę.
Na życzenie możemy przygotować niektóre danie w wersji bezglutenowej.

It’s my pleasure to invite you for a culinary journey. In our restaurant we merge regional flavours with modern culinary trends.

Our menu is easy, but prepared to a very high standard.
Welcome to re-exploring regional, local produce
and getting to know the culinary legacy of southern Polish cuisine.

Tomasz Gut & Zakopianska’s team

All our dishes are prepared with fresh products, therefore the waiting time
can be up to 35 minutes – thank you for your understanding

MENU

Przystawki zimne

COLD APPETIZERS

Tatar wołowy,

45 PLN

ogórek, cebula, grzyby, chipsy z oscypka

Łosoś,

37 PLN

bliny, kwaśna śmietana

Przystawki ciepłe

HOT APPETIZERS

Oscypek z grilla,

27 PLN

brusznica z żurawiną

Rydze z patelni,

35 PLN

brioche

Zupy

Soups

Krem z dyni,

19 PLN

smażony boczek, prażone pestki dyni

Kwaśnica na baraninie

21 PLN

z kiełbasą jagnięcą i ziemniakiem

rosół na ogonach wołowych,

24 PLN

ogony wołowe, makaron, oliwa z lubczyku

Zupa ze skorzonery,

21 PLN

chipsy z ziemniaka, szczypiorek

Dania główne: mięso

mains/meat

Gicz jagnięca,

65 PLN

puree ziemniaczane, pieczony seler

Pierś z kaczki,

57 PLN

szpecle, pieczone warzywa korzeniowe

Stek,

89 PLN

frytki stekowe, warzywa z patelni, demi glace

Dania główne: Ryby

mains/fish

Pstrąg,

45 PLN

puree pietruszkowe z pęczakiem, sos rybny, jarmuż

 

Dania mączne

flour

Pierogi z rydzami

35 PLN

cebula, kwaśna śmietana

Pierogi z bryndzą,

33 PLN

bób, kwaśna śmietana

Pierogi z jagnięciną

39 PLN

groszek z miętą, jus jagnięcy, ser

Sałaty

salads

Pieczone buraki,

24 PLN

mix sałat, sery regionalne, prażone orzechy

Kaczka,

37 PLN

mix sałat, owoce sezonowe, sezam

Sałatka Cezar

34 PLN

Quinoa,

24 PLN

mix sałat, dynia, topinambur

Dania wegańskie

vege

Risotto z selera,

34 PLN

pieczone bakłażany

Burger warzywny,

39 PLN

ziemniaki, fasola, marchewka, cieciorka

Spaghetti,

35 PLN

ragu warzywne

Dodatki

Ziemniaki z koperkiem

10 PLN

Frytki

12 PLN

Kasza gryczana z cebulą

10 PLN

Sałaty z winegretem

12 PLN

Pieczywo

8 PLN

Desery

DESSERTS

Beza,

21 PLN

krem śmietanowy, owoce sezonowe, sos sezonowy

Sernik

21 PLN

z karmelem

Koło od roweru z kremem

27 PLN

Ciastko czekoladowe

21 PLN

z gałką lodów i sosem borówkowym

Dla naszych małych Gości

Zupy/Soups

Rosół,

13 PLN

marchewka, ciasto naleśnikowe

Pomidorowa,

14 PLN

(krem) z makaronem

DANIA GŁÓWNE/MAINS

spaghetti

24 PLN

z sosem pomidorowym

spaghetti

22 PLN

z masłem, twarogiem, cukrem i truskawkami

dorsz panierowany,

30 PLN

brokuły, marchewka frytki

indyk panierowany,

28 PLN

marchewka, brokuły, frytki

.

DESERy/DESSERTs

gałka lodów

6 PLN

z owocami

* SERWIS KELNERSKI NIE JEST DOLICZANY DO RACHUNKU