W Zakopiańskiej po francusku

Jesteśmy jedyną podhalańską restauracją, która przyłączyła się do światowego wydarzenia „Good France – Smak Francji”.
W 1912 roku Auguste Escoffier zapoczątkował kolację Epikura- to samo menu serwowane tego samego dnia w wielu miastach świata, dla jak największej liczby gości. Francja kontynuuje tą tradycję organizując już po raz drugi z inicjatywy Ministerstwa Spraw Zagranicznych u boku wybitnego Szefa Kuchni Alaina Ducasse’a wydarzenie Good France skierowane do najlepszych restauracji i mistrzów kuchni z pięciu kontynentów tak aby serwować tego samego dnia kolacje inspirowaną tradycyjnymi przepisami kuchni francuskiej.

Pierwszego dnia kalendarzowej wiosny czyli 21 Marca 2017r szefowie kuchni z całego świata zaproponują własną interpretacje kuchni francuskiej a francuskie wina dopełnią jej smak.

Zapraszamy państwa na kolacje we francuskim stylu. w menu znajda się aperitif, amuse bouche, zupa, danie główne, deser i wybór serów. Uczcie będą towarzyszyć francuskie wina i szampany.

MENU

AMOUS BUCHE
rilletes z kaczki, konfitura z kiszonego ogórka z miodem, bułka z palonym sianem i ziarnami

PRZYSTAWKA
żabie udka w dwóch odsłonach, duszona cykoria z ziołami i miodem, dip z topinamburu

ZUPA
bouillabaisse

DANIE GŁÓWNE
wołowina po burgundzku

DESER
krem brulee na kruchym spodzie, sorbet cytrynowy, puder z limonki

DESKA SERÓW FRANCUSKICH
z musztardą francuską i konfiturą cebulowo-figową własnej roboty

Tegorocznymi partnerami wydarzenia jest wydawnictwo Gault & Millau i firma Noble Concierge.

Zapraszam,
Tomasz Gut
Właściciel Restauracji Zakopiańskiej