NO TRACE TATRA

IMG_1439

Dobiegła końca wędrówka Marka Kamińskiego wokół Tatr.

W osiem dni podróżnik pokonał pieszo 200 km. Spotkał się z ponad dwudziestoma osobami na różne sposoby związanymi z Tatrami, żeby porozmawiać o problemach, które dotyczą gór i terenów wokół nich. Wszystko pod hasłem No Trace – bez śladów w przyrodzie.
Dziś w Zakopiańskiej mieliśmy przyjemność zorganizować konferencję prasową zamykającą to przedsięwzięcie. Jesteśmy dumni, że mogliśmy – jako sponsor i kibic – wspierać wędrówkę Pana Marka.
Identyfikujemy się silnie z ideą No Trace Tatra, podobnie jak z ruchem slow food. Może nie wszyscy z Was wiedzą, ale stworzyliśmy dla Tatrzańskiego Parku Narodowego markę gastronomiczną „Bystro. Szlakiem smaku” – której motywem przewodnim jest ekologia. Na Palenicy Białczańskiej serwujemy zdrowe jedzenie z produktów od lokalnych producentów, korzystając z tradycyjnych, regionalnych receptur, podajemy je w opakowaniach ekologicznych, segregujemy śmieci, ważna jest dla nas także estetyka – nie chcemy szpecić bliskiego naszym sercom krajobrazu.
Nie mogliśmy więc nie przyłączyć się do wyprawy Marka Kamińskiego, zainicjowanej przez Tatrzański Park Narodowy.