100 LAT NIEPODLEGŁOŚCI W ZAKOPIAŃSKIEJ

Tydzień kuchni polskiej

w Restauracji Zakopiańskiej

 

 

Przystawka: kuchnia pruska

Gęś pieczona, kluski, jarmuż, marchew smażona  – 30 zł

Zupa: kuchnia wojskowa

Fasolka po bretońsku, maślanka, kiełbasa jagnięca  –  18 zł

Danie główne: kuchnia żydowska

Karp po żydowsku,

prażone migdały, emulsja z karmelizowanej cebuli  –  34 zł

Danie główne: kuchnia rosyjska

Pieczony pieróg z pstrągiem wędzonym, ragout dyniowe z wanilią

i kruszoną bryndzą  –  42 zł

Deser: kuchnia austriacka

Strudel z jabłkami i lodami z rokitnika, beza  –  18 zł

 

Sto restauracji świętuje stulecie odzyskania niepodległości w ramach Tygodnia Kuchni Polskiej

      Tydzień Kuchni Polskiej to wyjątkowa i jedyna tego typu akcja w Polsce. Wyselekcjonowane restauracje w całym kraju wprowadzą specjalne menu inspirowane książką „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)”. Na gości czekać będą dania pochodzące z różnych kuchni i regionów XIX i XX wieku, którym towarzyszyć będzie opowieść historyczna profesora Jarosława Dumanowskiego z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Akcja Tydzień Kuchni Polskiej odbywa się w dniach 5-11 listopada w wybranych lokalach w całym kraju, m.in. w Warszawie, Krakowie, Zakopanem, Poznaniu, Wrocławiu, Trójmieście, Szczecinie czy Katowicach. Wyselekcjonowane restauracje wprowadzą specjalne menu, inspirowane książką „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)”, wydaną przez MAKRO Polska. Menu składać się będzie z nowoczesnych interpretacji dań historycznych pochodzących z różnych terenów i kuchni XIX i XX-wiecznej Polski, w tym: z terenów pod wpływami rosyjskimi, pruskimi i austriackimi, kuchni żydowskiej oraz kuchni wojskowej. Oryginalne receptury wyselekcjonował i opatrzył komentarzem profesor Jarosław Dumanowski, kierujący Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika. W efekcie na gości czeka historyczna podróż po smakach polskiej sztuki kulinarnej.

więcej informacji